Gorenje se sve teže nosi s azijskom konkurencijom

Bez autora
Aug 26 2012

Polugodišnji rezultati Gorenja pokazali su da se ovaj slovenski industrijski div sve teže nosi s konkurencijom iz Azije. Sve više cijene sirovina, naime, ne može prebaciti u cijenu proizvoda. Zbog toga su i započeli restrukturiranje, dio proizvodnje već je prebačen u Srbiju, a u procesu zatvranja su sve proizvodnje lokacije u Skandinaviji koje je Gorenje steklo pri preuzimanje Aska. Iako su u Gorenju u prvoj polovini godine povećali prodaju na njihovim najprofitabilnijim tržištima, primjerice Njemačkoj Rusiji, SAD-u i Australiji, na ostalim tržištima suočili su se s padom prodaje. U prvoj polovini godine Gorenje je ostvarilo 620 milijuna eura prihoda što je 17 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, a ako se izostavi društvo Istrabenz Gorenje koje je prodano Petrolu, pad iznosi tri posto.

Gorenje se sve teže nosi s azijskom konkurencijomPolugodišnji rezultati Gorenja pokazali su da se ovaj slovenski industrijski div sve teže nosi s konkurencijom iz Azije.

Sve više cijene sirovina, naime, ne može prebaciti u cijenu proizvoda. Zbog toga su i započeli restrukturiranje, dio proizvodnje već je prebačen u Srbiju, a u procesu zatvranja su sve proizvodnje lokacije u Skandinaviji koje je Gorenje steklo pri preuzimanje Aska.

Iako su u Gorenju u prvoj polovini godine povećali prodaju na njihovim najprofitabilnijim tržištima, primjerice Njemačkoj Rusiji, SAD-u i Australiji, na ostalim tržištima suočili su se s padom prodaje. U prvoj polovini godine Gorenje je ostvarilo 620 milijuna eura prihoda što je 17 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, a ako se izostavi društvo Istrabenz Gorenje koje je prodano Petrolu, pad iznosi tri posto.

Veći dio ostvarene dobiti prije amrtozacije (EBITDA) koja je u polugodištu iznosila 41 milijun eura, su u Grupi Gorenje morali namijeniti za plaćanje kamatnih stopa i otplatu glavnica kredita. Od početka godine financijske su se obveze smanjile za 30 milijuna eura, a na to je pozitivno utjecalo i sniženje kratkoročnih financijskih ulaganja, odnosno depozita u bankama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik